De industriele look van The Paint Factory baadt in natuurlijk licht.

INDUSTRIEEL ERFGOED IN THE PAINT FACTORY

Voor zowel coworkers, flexwerkers als voor diegenen die een kantoor huren is de omgeving waarin je werkt van groot belang. Niet alleen voor jezelf maar ook voor je gasten en voor de uitstraling van je bedrijf of activiteit.

Zoek je een originele plek die 19de eeuwse bedrijvigheid ademt en tegelijk 21ste eeuwse technologie biedt? Dan is The Paint Factory wat je zoekt!

Het pand heeft daarenboven een mooie patio waar de zon zalig binnenkomt en de loungezetels je tot een korte break of een leuke babbel verleiden.

Contacteer ons

Karakteristieken

VOORMALIGE VERFFABRIEK

Het pand is een voormalige verffabriek uit het einde van de 19de eeuw. In de bouwaanvraag stond dat het ging om een gebouw van steen, met pannen gedekt, dat was verdeeld in een kantoor, een laboratorium, de eigenlijke fabrieksruimte, een magazijn, een machinekamer en een ketelhuis met bijhorende schoorsteen.

Het fabrikaat bestond uit schildersverven zoals gebruikt door huisschilders. De bereiding gebeurde in kuipen, waarbij na voorafgaande wassing met water de verfstof uit de kuipen werd genomen, dan geperst, daarna gedroogd, in stukken gebroken, gemalen en ten slotte gezift.

HET PRODUCT : VERFPOEDER

In die tijd werd nog geen kant en klare verf gemaakt, maar wel verfpoeder (“drogen, malen en zeven”). De schilders maakten zelf hun verf door pigmentpoeder te mengen met lijnolie om er vervolgens siccatief (droogstof) aan toe te voegen. Als je als particulier verf nodig had kon je ook naar een drogist gaan, die de verf dan voor je klaarmaakte. De lijnolie diende als bindmiddel. Als de verflaag eenmaal was aangebracht en gedroogd, dan moest deze beschermd worden door een vernislaag, het “aflakken”.

In het begin van de twintigste eeuw startte men met een nieuw procedé – de fabricage van “strijkklare lakverf”. Dat wil zeggen: verf die kant en klaar in blikken verkocht werd, en waarin de vernis voor het aflakken al verwerkt was. Dat was in die tijd revolutionair, omdat de schilders zo verlost waren van het tijdrovende mengen en later weer aflakken van de verf.

In 1934 werden de gebouwen aan de Dendermondestraat omgevormd tot een “zelfwasserij”.

DE PATIO

Een patio (van het Spaanse patio, “achtertuin” of “achterplaats”) is een ommuurde tuin of binnenplaats. Bij een patio zijn de beslotenheid en het privékarakter van belang. In Iran wordt een patio in het Farsi een “hayat khalvat” genoemd, wat vertaald kan worden als een kleine, stille privétuin.

Het is dus onmiddellijk duidelijk wat de patio voor het business center betekent. Een plek van rust en omslotenheid die de drukte van de stad buitenhoudt. Ideaal om samen buiten te lunchen of een glas te drinken.

BEHOUD OORSPRONKELIJKE SFEER

Bij de renovatie van het gebouw werd veel aandacht besteed aan het behoud van de oorspronkelijke sfeer. Dit door zoveel mogelijk bouwkundige elementen intact te houden. Het meest in het oog springend voorbeeld daarvan is natuurlijk de spectaculaire schoorsteen. Maar ook het originele metselwerk, de tongewelven en delen van de oorspronkelijke houten draagstructuur dragen bij tot een gevoel van authenticiteit en oorspronkelijkheid.

DE SCHOORSTEEN

Historische (fabrieks)schoorstenen vormen een bijzondere categorie binnen het industriële erfgoed. Net als watertorens en vuurtorens zijn het markante elementen in het beeld van een landschap of een stad.

Een schoorsteen is een kanaal dat dient tot afvoer van verbrandingsgassen die vrijkomen bij een productieproces. De oudste schoorstenen stonden naast bedrijven waar het productieproces veel warmte of vuur vergde zoals steenbakkerijen, ijzergieterijen of glasblazerijen. Deze bedrijven gebruikten al schoorstenen voor de komst van de stoommachine. Met de introductie van de stoommachine hadden ook andere bedrijven zoals textielbedrijven, wasserijen of verffabrieken nood aan schoorstenen. Ze werden ook gebouwd bij ketelhuizen van tuinbouwbedrijven, kloosters, zorginstellingen en openbare voorzieningen zoals scholen en zwembaden. Het merendeel van de latere schoorstenen had alleen de functie van rookafvoer voor een ketel behorende bij een stoommachine.

De hoogte en diameter van de schoorstenen werden in belangrijke mate bepaald door de capaciteit van de onderliggende stookinstallatie. Daar waar de oorspronkelijke schouwen tot 40 meter hoog gingen ontstonden er op het einde van de 19de eeuw door de grote aantallen te bouwen schoorstenen standaardtypes voor kleinere schouwen tot ongeveer 20 meter hoog. Het exemplaar in The Paint Factory hoort tot zo’n standaardtype schouw.

Door gewijzigde stooktechnieken vanaf de tweede helft van de twintigste eeuw werden hoge gemetselde schoorstenen overbodig en verdween een stukje industriële geschiedenis. Een korte metalen pijp kon voortaan volstaan.

Download de Antwerp South Business Center infogids

Meer weten?

Ontdek alles over ons bedrijvencentrum in onze informatiebrochure.

Downloaden

ACCOMODATIE & ONDERSTEUNENDE DIENSTEN

Het team van Antwerp South Business Center zorgt ervoor dat je 100% ondersteund wordt zodat jij met de business bezig kan zijn. Check hier wat wij allemaal voor jou (kunnen) doen.

TELEFOONSERVICE & VOIP-CENTRALE

Wij beantwoorden jouw telefonische oproepen. We kunnen een Antwerps nummer voorzien, de oproepen naar jouw wens behandelen of ze doorschakelen naar een nummer van jouw keuze.

ONTHAAL

Ons team ontvangt bezoekers conform jouw instructies (bv. kopje koffie serveren bij aankomst). Zo krijgt jouw gast persoonlijke en professionele aandacht en wordt onze gastvrouw/heer een verlengstuk van jouw onderneming.

UITERST PERFORMANT INTERNET

Bij Antwerp South Business Center surf je aan een ongeziene snelheid. Wij voorzien een professioneel WiFi- zowel als bekabeld netwerk, waardoor je altijd kan rekenen op een betrouwbare en performante internetverbinding.

SALONS, WERKPLEKKEN & VERGADEREN

De salons, werkplekken en vergaderzalen zijn in beide panden vrij te gebruiken door de huurders en coworkers. Flexibiliteit ten top.

ADMINISTRATIEF WERK

Wij helpen bij jouw secretariaatswerk. Zo kan je bij ons terecht voor het uittypen van teksten, kopiëren of inbinden van documenten, opzoekwerk, versturen van drukwerk, organiseren van een archief, enz.

ICT-SUPPORT

Wij hebben een inhouse ICT-team dat je bij alle ICT-vragen kan helpen en ondersteunen. Antwerp South Business Center beschikt daarenboven over een state-of-the-art ICT- en telefonie-infrastructuur en over een performant WIFI-netwerk.

OPSLAG & KLASSEMENT

Je hebt de mogelijkheid om materiaal op te bergen of een klassement of archief te organiseren.

CATERING

Wij serveren koffie, thee en andere dranken op kantoor of in de vergaderzaal. Wij verzorgen alle vormen van catering voor jouw vergaderingen en meetings.

VELO-KAART

Wens je een fietstochtje te doen onder de middag, of wil je per fiets een boodschap doen? Dat kan! Onze fietskaart, voor de stadsfietsen van Vélo Antwerpen, ligt klaar aan de receptie.

SCHOONMAAKDIENST

Werk in een propere en ordelijke omgeving dankzij een wekelijkse schoonmaak van jouw kantoorruimte. Elke andere regeling of frekwentie is mogelijk. De gemeenschappelijke ruimten worden elke dag gepoetst. Proper!

Wat zeggen onze klanten?

Wat vinden onze klanten van ons businesscenter en van onze service? Wat zijn hun ervaringen en welke score geven ze ons?

Meer klantenervaringen

Bekijk ook

Onze andere vestiging op het Antwerpse Zuid: